Současné civilizační choroby

Jednou z příčin např. chronických zánětů je mimo jiné přebytek jednoduchých vysoce zpracovaných sacharidů (cukr, mouka a všechny produkty, které jsou z nich vyrobeny) a nadměrná konzumace rostlinných olejů omega-6, jako jsou sójový, kukuřičný a slunečnicový, které se nachází v mnoha zpracovaných potravinách. Eliminací „zánětlivých“ potravin a přidáním esenciálních živin z nezpracovaných potravin (omega-3) můžete napravit poškození tepen způsobené dnešní typickou stravou. Nejškodlivější je strava chudá na tuky a velmi bohatá na sacharidy. Při vysokém příjmu sacharidů a omezeném příjmu tuků se totiž v těle výrazně zvýší hladina nebezpečného cholesterolu LDL s nízkou hustotou, zatímco hladina prospěšného cholesterolu HDL s vysokou hustotou klesne.

U esenciálních mastných kyselin je důležitý jejich poměr. Poměr omega-6 a omega-3 by se měl pohybovat v rozmezí 1:1 až 3:1.

Tento poměr ovlivňuje naše zdraví např.:

  • snížení hustoty krve (shlukování krevních destiček vedoucích k mozkové mrtvici)
  • snížení krevního tlaku a odstranění arytmie
  • prevence rakoviny (především rakoviny prsu a tlustého střeva)
  • zmírnění chorob jako lupus, revmatoidní artritida
  • snížení deprese a duševních nemocí