Potraviny podporující zánětlivost I.

Většina polynenasycených rostlinných olejů obsažených např. ve slunečnicových semínkách, kukuřici, arašídech a sóji, mají vysoký obsah kyseliny linolové a 6-omega esenciálnch mastných kyselin, které se v těle přemění na kyselinu arachidonovou a další 6-omega mastné kyseliny, a mají převážně prozánětlivý účinek. Tyto oleje neobsahují téměř žádné 3-omega esenciální mastné kyseliny. A opačně 3-omega esenciální mastné kyseliny, které se hojně nachází ve studenovodních rybách a fytoplanktonu, mají zánět zklidňující účinek. Naši pravěcí předkové jedli stravu, ve které byly 6-omega a 3-omega v poměru 1:1. Náš současný poměr je někde mezi 10:1 až 25:1 !

Pro většinu lidí diety s vysokým obsahem uhlohydrátů a nízkým obsahem proteinů mají prozánětlivý účinek. A naopak diety s nízkým obsahem uhlohydrátů zánět u většiny lidí snižuje.

Ale nicméně je třeba „naslouchat“ svému vlastnímu tělu, a pečlivě sledovat, jak které potraviny účinkují z hlediska zánětlivosti.