Robotizace v neurochirurgii

Jako o přelomu v neurochirurgii lze hovořit o zákroku, který proběhl v nemocnici v Calgary v roce 2008. Rozsáhlý mozkový nádor zde vyoperovaly robotické ruce, které byly původně konstruovány pro kosmické účely.

Možnost operovat pacienty dálkově ovládanými roboty již ve světě využívá několik nemocnic. Takto rozsáhlou operaci mozku však robot provedl poprvé. Tomuto přelomovému zákroku se podrobila jedenadvacetiletá pacientka, hospitalizovaná s rozsáhlým nádorem mozku.

Chirurg operoval pomocí joysticků, ovladačů a počítačového monitoru z místnosti sousedící s operačním sálem. Ovládal jimi dvojici rukou robota, který samotný zákrok fyzicky provedl.

Tento způsob dovoluje operovat s výrazně vyšší přesností, než které je možné dosáhnout lidskýma rukama. Lékař se při ovládání robota orientuje pomocí videopřenosu a snímků z neustále probíhající magnetické rezonance – má tak naprostý přehled o tkáních a pohybech robota. Ten se navíc řídí vysoce citlivými senzory a mikrofony, díky čemuž dokáže velmi přesně lokalizovat a odstranit i miniaturní kousky poškozené tkáně.